Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Пункт за бездомници

punkt bezdomnici

Пункт за бездомници,
секој петок и понеделник
од 09.00 до 16.00.
телефон за контакт: 071/733-171

reklami

Пункт за бездомници- подготовки за зимскиот период

Пунктот за бездомници на Црвен крст на град Скопје, овозможува помош и поддршка на 50 бездомници на дневна основа, кои редовно го посетуваат двапати во неделата. Тие ги користат услугите за одржување на хигиената и берберските услуги. Со нив работи тим од доктор, психолог и социјален работник и согласно нивните потреби се работи на намалување на нивната ранливост и подобрување на здравствената состојба. Покрај овие услуги корисниците редовно може да добијат облека, храна и други материјални добра. Со бездомниците се работи на нивна успешна реинтеграција.
На прагот на зимскиот студен период, Црвениот крст веќе е во подготовки за помош и поддршка на бездомните лица, како исклучителнио ранлива категорија. Согласно оперативниот план, за време на екстремно ниските температури ќе се овозможи сместување во Привременото прифатилиште кое има капацитет да смести 32 лица во исто време, а мобилни тимови на Црвен крст ќе бидат достапни 24/7 за да укажат помош и обезбедат превоз за сите бездомни лица  дојавени од терен.
Оваа година, со поддршка на Министерството за труд и социјална политика на РМ, ваквите услуги покрај во град Скопје, проширени се и во Битола, Струмица, Струга каде се поставени контејнери во кои може да се згрижат по 8 лица. Истите се опремени со ќебиња, храна, а мобилните тимови на Црвен крст во овие градови се подготвени за прифаќање на бездомните лица. Промовирањето на оваа форма на згрижување на бездомните лица, беше на 6.12.2017 г. (среда) во 10:30 часот во пунктот за бездомници на Црвен крст на град Скопје, лоциран во Момин Поток. На настанот се  обрати ресорната министерка за труд и социјална политика Мила Царовска, градоначалникот на град Скопје Петре Шилегов  и секретарот на Црвен крст на град Скопје Сузана Т. Пауновска. 
Функционирањето на Пунктот за бездомници во град Скопје е поддржано од страна на Град Скопје и повеќе компании и индивидуалци.

07.12.2017

Dneven centar za daruvanje krv

Дневен центар за дарување крв
„ДАРЕ ЏАМБАЗ“
Понеделник до Петок од:
10:00 до 17:00 часот
Сабота од 09 до 14 часот.

dneven centar za stari lica

Дневен центар за стари лица
„ДАРЕ ЏАМБАЗ“
Секој работен ден од:
09.00 до 15.00 часот

Punkt za obleka

Пункт за облека
Понеделник, Вторник, Четврток, Петок
од 10 до 14 часот.

BANER KOPCE