Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Пункт за бездомници

punkt bezdomnici

Пункт за бездомници,
секој петок и понеделник
од 09.00 до 16.00.
телефон за контакт: 071/733-171

reklami

9 септември, Светски Ден на Првата Помош

Секоја година милиони лица се соочуваат со повреди или ги губат нивните животи во несреќи кои настануваат во домот.

Oваа година мотото под кое ќе се одбележи Светскиот ден за Прва помош е Несреќи во домот кое упатува на превентибилни или несакани повреди кои се појавуваат во домашни услови. Несреќите во домот можат да ја зафатат секоја популација, без разлика на нивниот пол, години, приходот или географската положба.

Домовите често се перцепираат како сигурни места, но за жал тие се местата каде што 80% од несреќите се појавуваат. Во Светски рамки, најчестите повреди кои се јавуваат во домовите се резултат од електрични шокови, изгореници, труење, задушување, давење, загуба на сознание, срцев удар и пад. 
Да се биде свесен за ризиците и опасностите во домашни услови е првиот чекор кон развивање на култура за безбедност и превенција во домот.

Црвен крст на град Скопје, Светскиот ден на Првата Помош го одбележи денес, 6 септември со предавања за Првата Помош за лицата во трето доба во трите дневни центри кои функционират во Скопје. Во рамките на одбележување на неделата, претходниот ден беа посетени домови на десетина корисници-лица во трето доба и обуката беше спроведена токму во домашни услови.

Во обуките беа вклучени 15 парамедици, 20 волонтери а над 100-на лица ја проследија обуката.

09.9.2017

09.9.2017 1

Dneven centar za daruvanje krv

Дневен центар за дарување крв
„ДАРЕ ЏАМБАЗ“
Понеделник до Петок од:
10:00 до 17:00 часот
Сабота од 09 до 14 часот.

dneven centar za stari lica

Дневен центар за стари лица
„ДАРЕ ЏАМБАЗ“
Секој работен ден од:
09.00 до 15.00 часот

Punkt za obleka

Пункт за облека
Понеделник, Вторник, Четврток, Петок
од 10 до 14 часот.

BANER KOPCE