Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Пункт за бездомници

punkt bezdomnici

Пункт за бездомници,
секој петок и понеделник
од 09.00 до 16.00.
телефон за контакт: 071/733-171

reklami

Обуки по Прва помош за наставници

Црвен крст на град Скопје ја промовира Првата помош и континуирано спроведува обуки по Прва помош за сите заинтересирано нo и за работни организации согласно Законот за безбедности и здравје при работа, објавен во службен весник на РМ бр.53 од 2013 година. Во истиот стои дека “На секое работно место и во работни простории во кои истовремено работаат до 20 вработени, најмалку еден од нив мора да биде оспособен и одреден за давање на Прва помош, за гасење пожари, евакуација и спасување а над овој број на секои 20 вработени, најмалку уште по еден”.

Истата обука ја поминаа и 12 наставници од 6 основни училишта кои се наоѓаат на територијата која беше погодена од поплавите предизвикани од големите дождови, во летотo 2016 год. во рамките на проектот Рано опоравување од елементарна катастрофа-поплава имплементиран од Црвен крст на РМ/Црвен крст на град Скопје, поддржан од Австриски Црвен крст и Австриска развојна агенција.

Обуката се одвиваше теоретски и практично. Теоретскиот дел се одвиваше преку Прва помош презентации и клипови со симулации за укажување прва помош додека пак практичниот дел се одвиваше преку симулација на повредени, користење санитетски материјали, манекен за реанимација и автоматски надворешен дефибрилатор (АНД).

За време на обуката, присутните покажаа голема интерактивност, споделија нивни искуства и пројавија дополнителен интерес. За обуката рекоа дека е многу корисна за нивната професија и треба целиот наставен кадар да се здобие или пак освежи познавањата од првата помош.

prva pomos nastavnivci

Dneven centar za daruvanje krv

Дневен центар за дарување крв
„ДАРЕ ЏАМБАЗ“
Понеделник до Петок од:
10:00 до 17:00 часот
Сабота од 09 до 14 часот.

dneven centar za stari lica

Дневен центар за стари лица
„ДАРЕ ЏАМБАЗ“
Секој работен ден од:
09.00 до 15.00 часот

Punkt za obleka

Пункт за облека
Понеделник, Вторник, Четврток, Петок
од 10 до 14 часот.

BANER KOPCE