Пребарувај по датум:

Црвен Крст на Град Скопје

заедно за Вас од 20 мај 1945 година

Црвен Крст на Град Скопје

заедно за Вас од 20 мај 1945 година

Црвен Крст на Град Скопје

заедно за Вас од 20 мај 1945 година

Црвен Крст на Град Скопје

заедно за Вас од 20 мај 1945 година

Црвен Крст на Град Скопје

заедно за Вас од 20 мај 1945 година

Од Скопје, преку Златибор до Вишеград

Од 11 до 13 октомври се одржа мотивациона работилница за инструкторите од ЦКА-ПХВ програмата, чие реализирање беше планирано во изминатиот...

Светскиот ден на бездомништвото 10 Октомври

По повод светскиот ден на бездомништвото 10 Октомври, во пунктот за бездомници на Црвен крст на град Скопје лоциран во...

Твининг програма со Телемарк Црвен крст

20 претставници од Црвен крст Телемарк - Норвешка, изминатиот викенд престојуваа во Скопје и Струга со 15 претставници на Црвен...

Календар на традиционални активности

21 - 28 февруари
Недела на борба против срцевосадовите заболувања
1-8 март
Недела на борба против ракот
17 март
Ден на Црвениот крст и ден на крводарителството во РМ
24 март
Светски ден на борба против ТБЦ
8 - 15 април
Недела на хигиенизацијата
Трета недела во април
Недела на солидарност
8 мај
Светски ден на Црвениот крст и Црвената полумесечина
8 - 15 мај
Недела на Црвениот крст на РМ
21 мај
Ден на осамостојување на Црвениот крст на РМ
14 јуни
Светски ден на крводарителство
26 јули
Ден на солидарноста
Втора сабота во Септември
Светски ден на првата помош
14 - 21 септември
Недела на борба против ТБЦ
21 - 27 септември
Недела на промоција на хумани вредности
1-7 октомври
Недела на младите на Црвениот крст
10 - 16 октомври
Недела на борба против шеќерната болест
16 октомври
Ден на гладта
Трета недела во ноември
Недела на грижа на стари лица
1 - 7 декември
Недела на борба против ХИВ/СИДА
2-9 декември
Недела за борба против трговија со луѓе
5 декември
Светски ден на волонтеризмот
21 - 28 февруари
Недела на забоздравствената заштита

Мултимедија

Волонтирај

Катчиња на Црвен Крст

Центар Солферино
Објектот се наоѓа во Струга, на самиот брег на Охридското езеро. Центарот во Струга со комплетно новиот систем на управување и организација, претставува нов концепт во работењето на нашата организација.
Копче
„Копче“ е социјално претпријатие кое функционира од 2018 година и е место каде секој може да донира, да купи облека од втора рака или пак истата да ја добие бесплатно.
Пункт за бездомници – Момин поток
Пунктот за бездомници во Момин Поток 11 години во континуитет е единственото место каде бездомните лица добиваат услуги од доктор,социјален работник и психолог како и хигиенски и берберски услуги.
Центар за дарување крв
Во наменски адаптирана просторија во склоп на ДХО Даре Џамбаз, крводарителите имаат можност својата хуманост преку чинот на крводарување да ја покажат секој работен ден 10:00-17:00 часот во летниот период , како и сабота од 09:00-14:00 часот.
Планинска станица – Даре Бомбол
Тимот за спасување на планина е засебен посебно обучен и специјализиран сектор за планинско спасување и пребарување во пред се тешко пристапен терен со применување на различни техники. Константното надоградување и доедукација на тимот со сите последни начини и техники на спасување и пребарување е клучно за подготвеност за одговор во случај на итна потреба.
Дневен центар за стари лица (Даре Џамбаз, Чаир, Сарај)
Во рамките на Црвен крст на град Скопје од септември 2011 година се имплементира проект посветен на грижата на стари лица т.е. проектот: „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови“.
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.